Butikk

El-kontroll

Dette sjekkes i en el-kontroll

Du har sikkert hørt oppfordringene fra elektrobransjen om å foreta el-kontroller. Årsaken er at vi ønsker å hjelpe til med å sikre boligen din, selv om det juridiske ansvaret ligger hos deg som eier.

Strekkode (EAN) N/A Categories ,

Beskrivelse

At en el-sjekk er viktig understreker nemlig statistikken. Nesten halvparten av alle norske boligbranner er knyttet til elektrisitet, og dermed kan el-kontrollen bokstavelig talt være livsviktig. Men hva sjekkes egentlig under en slik kontroll?

Tavlen

Normalt starter kontrollen i anleggets inntak, nemlig sikringsskapet. Her ser elektrikeren etter varmegang, samtidig som skapets generelle tilstand kontrolleres. I tillegg sjekkes jordfeilbryter og overspenningsvern dersom man har dette installert. Om ikke dette er montert, anbefales det å ettermontere dette. Andre viktige punkter er tilstanden på jordingsanlegget ditt.

Stikkontakter, lampepunkter og apparater

Videre sjekkes el-materiell utenfor sikringsskapet i boligen for feil. Hva som sjekkes avhengig av hvilke elektriske apparater du har hjemme hos deg, men for de aller fleste er det aktuelt å sjekke apparater som vaskemaskin, ovn, varmtvannsbereder, lysarmaturer, oppvaskmaskin og komfyr. På grunn av antall branntilløp, er det i dag påbudt med komfyrvakt i alle nye hus. Forskriftene har ikke tilbakevirkende kraft, men det anbefales på det sterkeste å etter-montere dette også i eldre boliger.

I nye hus er det krav om montering av kun jordede stikkontakter, men dette gjelder ikke for eldre boliger. På bad/vaskerom skal også alle kontakter være jordet uansett, og el-materiell må være godkjent for bruk i våtrom.

Tilstandsrapport

Underveis i kontrollen er det vanlig å tilby råd til boligeieren, selv for punkter som faller innenfor godkjenning. Et typisk råd er å begrense bruken av skjøteledninger og grenuttak, dersom slike brukes som en permanent løsning. For utstyr som i praksis er permanent montert, eksempelvis TV’en din, skal man nemlig i dag bruke fastmonterte stikkontakter.

Det blir levert en komplett tilstandsrapport av anlegget ditt. Det er viktig å merke seg at det kan være feil som ikke blir fanget opp av denne kontrollen. Det er derfor alltid viktig å være på vakt mot synlige skader på anlegget ditt.

Redusert forsikring

Personell som utfører el-kontroller skal være autoriserte fagfolk som tilfredsstiller kravene med tilleggskompetanse og metode nedfelt i NEK 405-normserien. Så lenge din kontrollør møter dette kravet er det en del forsikringsselskaper som tilbyr reduksjon av premie når el-anlegget i en bolig har blitt kontrollert av sertifisert firma. Med andre ord er en el-kontroll også gunstig økonomisk i lengden, ved siden av den gode følelsen når anlegget er blitt kontrollert.

Termografering (tillegg)

Termografering vil si å måle temperaturen på ledninger og elektrisk materiell, for å avdekke eventuell overbelastning og feil. Termograferingen gjennomføres med sertifisert personell og dertil godkjent kamera. Vi har da hovedfokus på tavlen din. Termografering er et krav i næringsbygg men ikke bolig. Vi tilbyr allikevel dette som en opsjon for en svært rimelig penge.

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle