Andre nyheter

Lavere strømregning

Andre nyheter Slik kan du få lavere strømregning. Strømprisene er rekordhøye, og det er ventet at prisene forblir høye utover høsten og vinteren. Smart styring

Les mer »

Videresalg av strøm

Andre nyheter Tjene penger på videresalg av strøm/ladetid? Flekkefjord Elektro AS har installert 2 stk offentlige elbilladere på vår eiendom. Laderne vil snart bli offentligjort

Les mer »

Øker støtten til solcelleanlegg

Støtte til solenergi øker med 80 prosent

Enova øker nå den maksimale støtten til solcelleanlegg med over 20.000 kroner – til 47.500 kroner når du begynner å produsere din egen elektrisitet.

Du kan også få støtte til solceller i din fritidsbolig.

Det er også mulig å få støtte til el-produksjon med vindmøller eller vannkraftverk.

I tillegg innfører de en ny støtteordning på inntil 10.000 kroner til systemer for smart strømstyring for hjem og fritidsboliger, i tillegg til flere andre grep.

Tidligere var støtten begrenset til anlegg på under 15 kW. Nå skal Enova støtte anlegg på opp til 20 kW.

Har du et anlegg på 10 kW, som er gjennomsnittsanlegg i Norge, så øker støtten fra 20 000 til 24 500.

El-produksjon med solceller betyr at du dekker noe av ditt eget behov for strøm med fornybare energikilder som sol. Du kan også få støtte til el-produksjon med vindmøller eller vannkraftverk. Strømmen du selv ikke bruker kan selges til nettselskapet når produksjonsanlegget er tilkoblet strømnettet gjennom en plusskundeavtale.

Solcelleanlegg egner seg godt for deg som:

  • Ønsker å produsere egen strøm.
  • Har en plusskundeavtale med nettselskapet om produksjon av strøm.
  • Er interessert i å ta i bruk ny, grønn teknologi.


Før du går i gang med installeringen, bør du kontakte kommunen din. Du bør avklare med dem om det finnes lokale krav til byggemelding. Noen kommuner tillater for eksempel ikke solceller på tak eller fasader.

Gode grunner til å velge el-produksjon

  • Solceller er relativt enkelt å installere og det er mange tilbydere på det norske markedet.
  • Bruk av solceller integrert i bygningen kan erstatte fasadeplater og/eller tak.
  • Sol- og vindkraft er fornybare og miljøvennlige energiformer.
 
Kan jeg få støtte?

Enovatilskuddet er en støtteordning for private husholdninger. Målet med ordningen er å gi privatpersoner et initiativ til å gjennomføre smarte klimatiltak. Tiltaket må være startet, gjennomført og betalt av deg som privatperson. Du kan få penger tilbake, hvis du har fått installert et solcelleanlegg i din egen helårsbolig eller fritidsbolig i Norge. Du kan også få støtte til el-produksjon med vindmøller eller vannkraftverk. For å få støtte må anlegget være innkjøpt og montert i løpet av de siste 20 månedene.

Installasjonen må være utført av et registrert firma. Dokumentasjon av kostnader må også være i samsvar med norske lover og forskrifter.

Du kan få støtte til el-produksjon også når du bygger nytt. Det forutsetter at anlegget er et tilvalg, dvs. ikke med i standardpakken. I tillegg må du ha en egen faktura som dokumenterer kostnadene til tiltakene.

Hva får jeg i støtte?

Selve installasjonen av anlegget gir deg 7.500 kroner i støtte. Resten av støtten avhenger av hvor stor kapasitet anlegget har. Du får 2.000 kroner per kWp installert effekt, opptil 20 kW. Det betyr at du kan få inntil 47 500 kroner totalt. Du kan få mer penger tilbake hvis du kombinerer el-produksjon med andre energitiltak, som for eksempel solfangere eller smart strømstyring.

Hva koster det?

Et solcelleanlegg vil komme på mellom 40.000 og 130.000 kroner inkludert installasjon.

Priser vil variere ut i fra hvor mye sol det er, hvor mye av solen du selv greier å bruke, strømpris, boligens beliggenhet, takvinkel, størrelsen og effekten på anlegget m.v. Generelt kan vi si at det er mest lønnsomt når du kan bruke mest mulig av strømmen du produserer selv.

Hvor mye kan jeg spare?

Når strømprisen er lav er sol- eller vindenergi mindre lønnsomt. Hvor mye strøm du kan produsere avhenger av lokale forhold, klima og hvor mye skygge du får på solcellene. Prisen på installasjon av solceller er i ferd med å synke, men er fortsatt høy sammenliknet med mange andre teknologier.

Enova anbefaler at du tegner en plusskundeavtale med en kraftleverandør, her kan det også være verdt å kontakte flere for å kunne velge en avtaletype som passer best for deg og forbruket ditt.

Hvordan får jeg støtte?

Når anlegget er installert og betalt, registrerer du kostnadene hos Enova. Legg ved alle relevante fakturaer som dokumentasjon.

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle