Andre nyheter

Lavere strømregning

Andre nyheter Slik kan du få lavere strømregning. Strømprisene er rekordhøye, og det er ventet at prisene forblir høye utover høsten og vinteren. Smart styring

Les mer »

Videresalg av strøm

Andre nyheter Tjene penger på videresalg av strøm/ladetid? Flekkefjord Elektro AS har installert 2 stk offentlige elbilladere på vår eiendom. Laderne vil snart bli offentligjort

Les mer »

Smart strømstyring for boliger

Du får inntil 10.000 kroner i støtte når du skaffer deg smarte styringssystemer for hjem eller fritidsbolig.

Installerer du et system for smart strømstyring vil strømbruken bli styrt automatisk. Smart strømstyring vil lade batteriet på elbilen samt varme opp varmtvannstanken og betonggulvet på badet når strømmen er billig, og samtidig sørge for full komfort når du trenger det.

Elektrifisering er en nøkkel for at Norge skal kunne nå klimamålene. Men flere elbiler fører til økt strømforbruk og økt belastning på kraftnettet. I løpet av de siste årene har alle norske husstander fått installert smarte strømmålere, som gjør det mulig å styre strømbruken på en smartere måte. Samtidig har strømabonnementene endret seg: Mange har fått et strømabonnement med en pris som varierer ut fra når på døgnet forbruket skjer. En kilowattime koster mer når det er høy etterspørsel etter strøm og mindre når det er lav etterspørsel. Nye tariffer for nettleie gjør at også nettleia blir mer bestemt av når på døgnet strømmen brukes.

Gjennom å installere et smart strømstyringssystem vil du både redusere strømutgiftene og bidra til mindre belastning på kraftnettet.

Gjør det brannsikkert og el-sikkert

Strømmen er vanligvis billigst om natta. Når vi ligger og sover kan en eventuell brann i elektriske anlegg få store konsekvenser. Det er viktig at smart strømstyring blir installert på en trygg måte og et krav for å få støtte fra Enova er at en elektriker gjør jobben. Varmtvannstanken egner seg godt for smart strømstyring fordi den lagrer mye energi som varme. Du kan dusje når du vil og la styringssystemet passe på at tanken varmes opp når strømmen er billigst.

Fra 2014 har det vært krav ved nye anlegg om at varmtvannstank over 1500 W skal kobles til på annen måte enn med vanlig stikkontakt og støpsel. Det vil si alle vanlige varmtvannstanker.

Hvis du ønsker smart styring av en varmtvannstank som ikke allerede er forberedt for smart styring bør det ikke gjøres ved å sette en «smartplugg» eller et tidsur mellom stikkontakt og støpsel. En vanlig jordet stikkontakt tåler ikke belastningen over tid.

For å kvalifisere til Enova-støtte, må en elektriker tilrettelegge for styring av varmtvannstank, elektrisk gulvvarme og annet som krever elektrisk koblingsarbeid for å styres. Dette styrker også el-sikkerhet i boligen.

Kriterier for tilskudd til smart strømstyring 

Smart strømstyring sikrer god komfort, reduserer strømbruket og gir deg lavere strømregning.

Systemet skal være installert i din helårsbolig eller fritidsbolig i Norge. Styringsautomatikken kan ligge i styringssentral i boligen eller være tilgjengelig via tilknytning til nettbasert styringstjeneste.

  • Styringssystemet skal kunne motta prisinformasjon og styre strømbruk til eksempelvis varmtvannstank, lading av kjøretøy, gulvvarme og annet flyttbart forbruk* til tider på døgnet med lavest strømpris uten at dette går ut over komfort. Systemet skal styre minst to slike flyttbare el-produkter i boligen.
  • I boliger med solcelleanlegg skal styringssystemet kunne styre flyttbart forbruk for høyest mulig utnyttelse av egen produsert elektrisitet.
  • Styringssystemet skal ha mekanismer for å unngå overbelastning av hovedsikring og være forberedt på effektbaserte tariffer for nettleie.
  • Arbeidet må være utført av fagfolk.


Styring som skjer ved hjelp av smartplugger som kobles mellom stikkontakt og støpsel får ikke tilskudd.

Varmtvannstank skal være fast tilkoblet og styres med utstyr montert av godkjent fagperson. Elbil skal lades via hjemmelader montert av godkjent fagperson.

*Med «Flyttbart el-forbruk» mener Enova strømforbruk som kan flyttes til tider på døgnet med lavest strømpris, uten at det går utover komfort eller hverdagsrutinene til folk. Eksempler på denne typen strømforbruk er: varmtvannstank, elbillading og gulvvarme. Lys, komfyr, TV og høytrykksspyler er eksempler på strømforbruk som egner seg dårlig for flytting.

Kan jeg få støtte?

Enovatilskuddet er en støtteordning for private husholdninger. Formålet med ordningen er å gi privatpersoner et initiativ til å gjennomføre gode energi- og klimatiltak. Tiltaket må være startet, gjennomført og betalt av deg som privatperson. Installasjonen må være utført av et registrert firma. Dokumentasjon av kostnader må også være i samsvar med norske lover og forskrifter.

Hva får jeg i støtte?

35% av installasjonsutgifter, maksimalt 10.000 kr. Forutsetter styringsautomatikk i boligen eller tilknytning til styringstjeneste.

Hva koster det?

Det er stort spenn i hvor mye smart strømstyring koster. Et smart strømstyringssystem som er basert på abonnementsavgift og styrer f.eks elbillading og varmekilder som allerede er forberedt for smart styring vil koste lite i anskaffelse. Men hvis du ønsker smart strømstyring av f.eks gulvvarme, varmtvannstank og elbillading som ikke er forberedt for styring vil det koste mer fordi det krever kjøp av utstyr og at fagfolk gjør det elektriske koblingsarbeidet.

Hvor mye kan jeg spare?

Smart strømstyring sparer på to måter. Styringsautomatikken kan hjelpe deg å bruke mindre energi ved å redusere oppvarming og annet energibruk når du ikke trenger det. Automatikken kan også passe på at varmtvannet og gulvvarme varmes og elbilen lades når strømmen er billigst. Hvor mye du sparer vil være avhengig av hva systemet styrer, hvordan det brukes og hvordan du brukte energi før du installerte anlegget.

Hvordan får jeg støtte?

Når styringssystemet er installert og alle kostnader er betalt registrerer du kostnadene hos Enova. Legg ved alle relevante fakturaer som dokumentasjon.

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle